кп. game

пре. и др. игра и. (енгл. game)
идеј. игрица

Програм забавног, друштвеног, спортског, уметничког или образовног карактера, у којем корисник улаже своје физичке и психичке способности да би остварио задати циљ. То може бити победа над противником, откривање развоја приче, остваривање естетске замисли, и друго. Слично романима и филмовима, деле се у различите жанрове, према начину извођења.

Детаљније: Википедија

Коментари:

Ч.И. о изразу игрица:

И даље често у лаичкој употреби, иако су рачунарске игре пре више деценија постигле сложеност која укида смисленост деминутива.

кп. game2

пре. и др. партија и. (енгл. game)

Један пролазак кроз игру делимично или потпуно спортског карактера, у којој се надмећу играч и рачунар, више играча против рачунара, или више играча међусобно. Свакој страни се на неки начин обрачунава резултат, који доводи до победе једне од њих или нерешеног исхода.

кп. game3

пре. и др. позиција и. (енгл. game, saved game)

Скуп података о тренутном стању игре који се може сачувати (нпр. пред напуштање игре), тако да се у неком каснијем тренутку може учитати и играње наставити од истог места.

Детаљније: Википедија (енгл.)

кп. gamer

пре. и др. играч и. (енгл. gamer)

Онај коме је хоби играње игара.

Детаљније: Википедија (енгл.)

кп. gcc [акр.]

ук./КДЕ ГЦЦ и. (енгл. GCC)

ГНУ збирка преводилаца, која подржава више програмских језика: Це, Це++, јава, фортран, итд. Врло распрострањена, доступна је на више рачунарских платформи него иједан други софтвер исте намене.

Детаљније: Википедија

Коментари:

О појму:

Како је први изведен био преводилац Цеа, и заједно са оним за Це++ чини окосницу збирке, често се назив збирке користи у ужем смислу да означи баш њих.

О изразу ГЦЦ:

Од енгл. GNU Compiler Collection.

кп. gnu [акр.]

ук./Гном ГНУ и. (енгл. GNU)
КДЕ Гну и. (енгл. GNU)
Фед. ГНУ и., GNU и. (енгл. GNU)

Дефинишући пројекат слободног софтвера, којег је 1983. започео Ричард Столман с циљем развоја комплетног слободног оперативног система. До данашњих дана, под његовом капом израђено је и одржава се мноштво системског и корисничког софтвера, који чини кичму оперативног система Гну-Линукс, али се користи и на многим другим системима.

Детаљније: Википедија

кп. gnu_p [акр.]

ук./Гном ГНУ п. (енгл. GNU)
КДЕ Гнуов пп. (енгл. GNU)
Фед. ГНУ п., GNU п. (енгл. GNU)

Који потиче из пројекта Гну или чини његов део.