кп. editor

пре. и др. уређивач и. (енгл. editor)

Програм или део програма којим се ручно саставља и мења неки тип садржаја (нпр. текст, метаподаци или нивои игре). Притом су обично радње које омогућава над садржајем једноставне, а резултати под непосредном контролом корисника; како се поступци усложњавају и уводи аутоматска обрада, почиње се говорити о обрађивачима садржаја.

кп. email

пре. и др. е-пошта и. (енгл. email)
Моз. ел. пошта и. (енгл. email)
идеј. епошта, електронска пошта, имејл

Начин комуникације у оквиру рачунарских мрежа где корисници једни другима шаљу (претежно) текстуалне поруке. Написана и адресирана, порука се предаје наменском серверу, одакле путује кроз мрежу до одредишта; испорука је обично брза, реда секунди или минута, али се никакав рок не гарантује. Прималац може бити једна или више одређених особа, или поштанска листа. Корисници поруке пишу, шаљу, примају и читају посебним програмом (клијентом електронске поште), или кроз веб читач.

Детаљније: Википедија

кп. emailaddress

ук./КДЕ/Фед. адреса е-поште и.с. (енгл. email address)
Гном адреса е-поште и.с., електронска адреса и.с. (енгл. email address)
Либо. адреса е-поште и.с., е-адреса и.с. (енгл. email address)
Моз. електронска адреса и.с., ел. адреса и.с., адреса ел. поште и.с. (енгл. email address)

Ниска која једнозначно одређује појединца или организацију примаоца поруке е-поште. Састоји се од корисничког имена, знака @, и домена којем припада: pperic@nedodjija.net. Скуп дозвољених знакова чини подскуп аскија, али у будућности може доћи до проширења.

Детаљније: Википедија (енгл.)

кп. embed

ук./Фед. уградити г. (енгл. embed)
КДЕ угнездити г. (енгл. embed)

Учинити нешто уграђеним.

кп. embeddable

ук./Фед. уградив п. (енгл. embeddable)
КДЕ угнездив п. (енгл. embeddable)

Који се може уградити.

кп. embedded

ук./Либо./Моз./Фед. уграђен п. (енгл. embedded)
Гном уграђен п., угнежђен п. (енгл. embedded)
КДЕ угнежђен п. (енгл. embedded)

Објекат садржан у обухватајућем објекту тако да чини сливену целину, али задржавајући неке могућности независног функционисања, обраде или накнадног издвајања из целине. На пример, график који је део текстуалног документа, али не као проста слика, већ тако да се на лицу места може отворити и уредити програмом којим је начињен, без нарушавања везе с документом. Или, лаки уређивач текста као део сучеља ширег програма, где је потребан унос нешто дужих наменских текстова.

кп. encoding

ук./КДЕ кодирање и. (енгл. encoding, charset, character set)
Гном скуп знакова и.с., запис и., кодирање и., кодна страна и.с., кодни распоред и.с. (енгл. encoding, charset, character set)
Либо./Моз./Фед. скуп знакова и.с., кодирање и. (енгл. encoding, charset, character set)

Скуп парова знак-број који сваком слову, броју, знаку интерпункције, итд. придружују тачно један број, ради ефикасног бележења на рачунару и преноса текста кроз мреже. Раније, једним таквим скупом обично је било обухваћено само једно или неколико писама (нпр. западноевропске латинице, средњоевропске латинице, ћирилице) с пратећом интерпункцијом и симболима, а умело је да постоји и неколико различитих скупова за једно те исто писмо. Данас се све више користе обимни скупови парова који покривају сва светска писма, што олакшава међународну размену текстуалних података.

Детаљније: Википедија (енгл.)

кп. encrypt

пре. и др. шифровати г. (енгл. encrypt)

Претворити податке из облика свима читљивог у облик који могу прочитати само они који поседују одговарајући кључ, односно знају уговорену лозинку. Примењује се за чување и пренос личних и поверљивих података, како их нежељена лица не би могла разумети чак и ако их се домогну. Може се спровести над датотекама, порукама е-поште, разговором у стварном времену (нпр. ћаскање), итд.

Детаљније: Википедија (енгл.)

кп. encryption_p

пре. и др. шифрарски п. (енгл. encryption)

Који је намењен шифровању података, уређај, софтвер или алгоритам којим се оно изводи.

кп. endianness

ук. крајност и. (енгл. endianness)

Начин уписивања вишебајтних бројева у меморију рачунара која је организована као низ бајтова. Најчешће су у употреби мала и велика крајност.

Детаљније: Википедија (енгл.)

Порекла:

О изразу крајност:

Први(?) пут употребљено у преводу ГЦЦ-а.

кп. extension

ук. проширење и. (енгл. plugin)
Гном/Фед. додатак и. (енгл. plugin)
КДЕ прикључак и. (енгл. plugin)
Либо. додатак и. (енгл. addon)
Моз. проширење и. (енгл. extension)

Комад софтвера који се по жељи корисника додаје у већи програм, како би допунио или изменио могућности програма. На пример, кориснику се може не допадати подразумевани начин преузимања датотека у оквиру веб читача, па га на овај начин заменити другим.

Детаљније: Википедија (енгл.)