претежна употреба (скр. пре.)

Изрази који се користе у већини окружења, литератури, или чак свакодневном говору.

уреднички компромис (скр. ук.)

Некада су називи одређеног појма довољно разнолики кроз окружења, да се не може утврдити један који преовладава. Тада је неопходно да уредници начине компромисни избор једног израза који ће се користити у свим погледима на појмовник независним од окружења.

Гном (скр. Гном)

Слободно окружење радне површи за униксолике оперативне системе (попут Гну-Линукса), на чијем непрекидном развоју сарађују програмери, уметници, преводиоци, итд. широм света, уз подршку многих великих компанија. Гном на српски преводи тим добровољаца, о чему можете читати на њиховим организационим страницама.

КДЕ (скр. КДЕ)

Слободно окружење радне површи са најдужом историјом међу таквима, које се користи на разним униксоликим оперативним системима. Његовом развоју доприносе људи широм света, многи уз материјалну подршку мањих и већих компанија. Преводи се заједничким добровољним напором његових корисника, чија су прегнућа и методи рада описани на страницама КДЕ-а на српском.

Либреофис (скр. Либо.)

Слободан пакет канцеларијских програма — обрада текста, таблице, презентације, итд. Настао је на основу изворног кода пројекта OpenOffice.org из жеље заједнице да активније утиче на правац развоја. Локализацијом пакета на српски језик бави се иста група која је раније учествовала на локализацији пакета OpenOffice.org. Сазнајте више на званичном сајту пројекта. Током 2007–2010. локализацију је подржало Министарство за телекомуникације и информационо друштво, уз учешће Математичког факултета у Београду о чему постоји посебна страница.

Мозила (скр. Моз.)

Популарна збирка програма за потребе мрежне, попут разгледања Интернета и управљања е-поштом, под покровитељством Задужбине Мозила. Локализацију на српски Задужбина је уврстила у своје званичне пакете, а раду на њој можете сазнати почев од странице јавне радионице.

Федора (скр. Фед.)

Распрострањена дистрибуција оперативног система Гну-Линукс, коју одржава и развија заједница њених корисника, уз спонзорство компаније Редхет. О преводу Федоре на српски можете више сазнати на страници српског преводилачког тима.

уникс (скр. укс.)

Класа оперативних система, посебно распрострањених у академским, научним и истраживачким круговима, а који чине и ослонац инфраструктуре Интернета. Данас се све више употребљавају и за канцеларијске и кућне намене, нпр. у изведби Гну-Линукса. Окружење уникса је подлошка многим другим окружењима у Појмовнику; у том смислу, локализацију уникса чини најпре локализација многих стандардних системских и других алатки, и то најчешће команднолинијског типа. На српски се преводе углавном под окриљем Преводилачког пројекта.

идејна решења (скр. идеј.)

Изрази који се не користе ни у једном од окружења које Појмовник познаје. Могу представљати чисто идејна решења, користити се у неким ограниченим изворима (нпр. одређена серија књига или већи програм), али и бити одомаћена у народу и стручном жаргону.